Analitik: Intelovo diskretno podjetje GPU izgublja denar, celoten oddelek AXG

Aug 13,2022
Jon Peddie, ki je bil gostujoči govornik na 6. konferenci Analitika Micro Semiconductor Summit Analyst, je pred kratkim napisal analizo Intelovega podjetja GPU. Verjame, da je Intel vložil približno 3,5 milijarde dolarjev v svoj diskretni razvoj GPU - naložbe, ki se še niso izplačale.


Intel's AXG (pospešena računalniška in grafična oddelek) je od svojega uradnega začetka v prvem četrtletju 2021. izgubil 2,1 milijarde dolarjev. Glede na to, da je Intelov izvršni direktor Pat Gelsingerja od začetka leta 2021 odpovedal šestim podjetjem, JPR meni

Peddie je zapisal: "Pat Gelsinger se ne boji sprejemati težkih odločitev, in če se ključni projekti ne bodo odpravili, se bo odpovedal, četudi je to osebno všeč, in govorice o tem, da bo AXG naslednja divizija, ki bo izstreljena. "

Ko je Intel objavil svoje načrte za razvoj diskretnih grafičnih rešitev v letu 2017, je napovedal načrte za uporabo svojih GPU -jev za obravnavo funkcij, kot so računalništvo, grafika in strojna inteligenca za aplikacije za odjemalce in podatkovne centre. Poslovna enota za jedro in vizualno računalništvo je dodatni podporni omogočevalec za reševanje nastajajočega trga računalništva.

V svojih petih letih diskretnega razvoja GPU je podjetje izdalo dva diskretna GPU-ji z ​​nizko ceno za obdelavo poceni osebnih računalnikov in nekaterih aplikacij podatkovnih centrov; predstavil grafično arhitekturo z nizko močjo za integrirane GPU; dostavljeni Oneapi, ki jih je mogoče uporabiti za programiranje CPU -jev, GPU -jev, FPGA in drugih računalniških enot; Preklicana arhitektura XE-HP GPU za GPU-ji Data Center; Zakasnjene pošiljke Ponte Vecchio Compute GPU za AI in visokozmogljive računalniške aplikacije večkrat (v zadnjem času zaradi zamud vozlišč Intel 4) in odložile izdajo XE HPG ACM-G11 Gaming GPU za približno eno leto.

Jon Peddie verjame, da Intelovi ločni alkemist 500 in 700 serije GPU verjetno ne bodo uspeli, glede na svoje pozno prihode in dejstvo, da bodo morali tekmovati z AMD in Nvidia's Next Gen Radeon RX 7000 in GeForce RTX 40-serije. Očitno bo povečal Intelove izgube.

Glede na Intelovo uspešnost AXG je podjetje doslej porabilo 3,5 milijarde dolarjev brez bistvenega uspeha, je dejal Jon Peddie. Diskretni GPU -ji so povsem nov trg za Intel in zahtevajo veliko naložb, zato ne preseneča, da obstajajo izgube. Medtem Intelov lastni procesor za globoko učenje Habana Gaudi2 kaže jasnejšo prednost kot NVIDIA A100 v AI. "Samo na pol verjetno je, ali se bo Intel ustavil in izstopil, in če se ne bodo, se bo podjetje soočilo z dolgoletnimi izgubami, ko poskuša vstopiti v neprijazen, močan trg," je dejal Peddie.

Čeprav je morda smiselno, da Intel prekliče oddelek AXG in odpusti diskretni razvoj GPU -ja za zmanjšanje izgub, je treba opozoriti, da Intelov oddelek AXG zasleduje več strateško pomembnih smeri na splošno, zlasti za diskretne GPU. razvoj.

Peddie trdi, da je diskretni razvoj GPU-ja doslej resnično stal Intel, vendar je treba opozoriti, da brez konkurenčne arhitekture, podobne GPU-ju, ki služi vsemu, od prenosnikov z nizkimi cenami do superračunalnikov, Intel ne bo mogel rešiti številne nove rasti priložnosti.

Habana Gaudi2 je videti kot konkurenčna rešitev za globoko učenje, vendar je ni mogoče uporabiti za aplikacije za superračunalnik. Poleg tega brez nadaljnjih izboljšav arhitekture GPU podatkovnega centra Intel XE-HPC ne bo moglo zgraditi hibridnih procesnih enot za aplikacije AI/ML in HPC. Brez takšnega XPU bo Intelov načrt leta 2027 1021 operacij s plavajočo točko na sekundo vse bolj nerealen.

Medtem ko so Intelova diskretna prizadevanja GPU-ja manjša od pričakovanj, je Intel potreboval dobro opredeljeno vzporedno računalniško arhitekturo za obvladovanje prihajajočih obremenitev aplikacij.Če Intel ustavi diskretni razvoj GPU -ja, bo moral svoj načrt v celoti preoblikovati v smislu izdelkov in arhitekture.Na primer, morala je najti konkurenčnega dobavitelja arhitekture GPU za svoje procesorje strank, saj bi Intelova majhna razvojna ekipa IGPU v notranjosti težko tekmula z rešitvami AMD in Apple za svoje stranke.

Zdi se, da je izločitev divizije AXG vse bolj privlačna odločitev upravljanja.Vendar pa sta GPU in izpeljana hibridna arhitektura strateško pomembna za številne trge, ki jih Intel služi in aplikacije, ki jih lahko služi v prihodnjih letih, zato se odpravljanje divizije AXG zdi kontraproduktivno.
Izdelek RFQ