Analitik: Odvisnost svetovne tehnološke industrije od celine Kitajske se lahko do leta 2030 zmanjša za 20% ~ 40%

Sep 30,2022

Glede na Bloomberg analizo ZDA spodbujajo zunanje izvajanje "prijazne banke", da bi zmanjšale odvisnost domačih podjetij na celini Kitajske in ameriška podjetja pozvala, naj svoje dobavne verige preusmerijo v države, ki so "prijazne" do ZDA, ZDA, A Apple, glavnega proizvajalca potrošniške elektronike, je precej težko. Analiza poudarja, da čeprav Apple poskuša zmanjšati svojo odvisnost od Kitajske, na primer, da vnaprej začne proizvajati nekatere iPhone 14 v Indiji, analitiki Bloomberga verjamejo, da bo Apple trajalo osem let, da bo presegel le 10% svoje proizvodne zmogljivosti celinske Kitajske.

Približno 98% Apple -ovih iPhonov se proizvaja na celinski Kitajski, ki se zanašajo na veliko število lokalnih dobaviteljev komponent, pa tudi sodobno in učinkovito logistiko, prevoz, komunikacijo in napajanje. Kitajska ima popolno in težko kopirati dobavno verigo. Če Apple odide, morda ne bo vstopil v prihodnosti. Apple -ove naložbe na celinski Kitajski so bistveno večje kot pri mnogih drugih podjetjih. Amazon, HP, Microsoft, Cisco in Dell se prav tako zanašajo na celinsko Kitajsko, da bi proizvajali strojno opremo za strežnike, shranjevanje in omrežne izdelke, vendar je njihova odvisnost od celinske Kitajske precej nižja od Apple.

Nekatera ameriška tehnološka podjetja so v zadnjih 20 letih vložila več deset milijard dolarjev, da bi ustanovila zapletene proizvodne verige na celinski Kitajski. Lahko traja toliko časa, da se ta razmerja konča, poleg tega pa lahko povzroči dolgoročno škodo poškodovanemu svetovnemu gospodarstvu.

Ameriška dobavna veriga tehnologije Kitajske je morda do neke mere začela ločiti. Poročilo Goldman Sachs 23. septembra je ugotovilo, da se je v letu 2017 delež uvoza ameriške tehnologije neposredno s celinske Kitajske zmanjšal za 10 odstotkov, predvsem zaradi upočasnitve kitajskega izvoza mobilnih telefonov. BIDEN Vlada oslabi gospodarske vezi s Kitajsko. Po eni strani spodbuja podjetja k prenašanju proizvodnje s subvencijami, po drugi strani pa kaznuje naložbe na Kitajskem s tarifami in nadzorom izvoza.

Analitiki Bloomberga so poudarili, da se lahko do leta 2030 odvisnost svetovne tehnološke industrije od celine Kitajske zmanjša za 20%~ 40%, medtem ko lahko proizvajalci strojne in elektronike v naslednjem desetletju zmanjšajo svojo odvisnost od trga na Kitajskem na 20%~ 30%