Nizozemski uradniki so ponovili, da ne bodo slepo upoštevali ukrepov za nadzor izvoza ZDA proti Kitajski

Nov 23,2022

Po besedah ​​Bloomberga je nizozemski minister za trgovino Liesje Schreinemacher pred kratkim dejal, da bo Nizozemska branila svoje nacionalno varnost in gospodarske interese pri prodaji opreme za čip Kitajski. To nadalje dokazuje, da Nizozemska ni hotela izpolnjevati, potem ko so se ZDA pogajale, da bi morala Nizozemska sprejeti enake ukrepe za nadzor čipov proti Kitajski.

Schreinemacher je dejal, da bo Nizozemska v pogajanjih o trgovinskih pravilih z ZDA in drugimi zavezniki sprejela svojo odločitev o prodaji opreme ASML na Kitajskem. "Pomembno je, da zagovarjamo lastne interese - našo nacionalno varnost in gospodarske interese. Če jo bomo postavili v košarico EU in se pogajali z ZDA Naša situacija bo slabša. "

Schreinemacher je v intervjuju prejšnji petek dejal, da Nizozemska ne bo v celoti kopirala ukrepov ZDA in bo po posvetovanju z ZDA, Japonsko in drugimi zavezniki opravila svojo oceno.

Po podatkih je bil ASML ustanovljen leta 1984 in ima zdaj več kot 35000 zaposlenih. Kot svetovni vodilni na področju fotolitografske tehnologije ima ASML trenutno več kot 60% svetovnega tržnega deleža fotolitografije in je tudi edini proizvajalec na svetu, ki lahko dobavi fotolitografijo EUV (skrajni ultravijolični) za napredne procese pri 7 nm in manj. Zato bo Nizozemska ključna za znanost in tehnološko vojno.

Po letnem finančnem poročilu ASML 2021 je kitajsko celino postalo tretji največji trg, ki predstavlja 14,7% svojega svetovnega prometa leta 2021 (tj. 2,7 milijarde evrov). Leta 2021 so kitajske celinske pošiljke predstavljale 16% svojih svetovnih pošiljk. Nizozemska upa, da bo Kitajska ohranila kot glavni trg.
Izdelek RFQ