Poroča se, da je bil Lenovovi prvi samorazvit čip s 5 nm uspešno posnet za tablične računalnike

Sep 14,2022

Nedavno je bilo v industriji poročano, da je 5NM čip, ki ga je razvil Dingdao Zhixin, podjetje za oblikovanje čipov v skupini Lenovo, vrnjeno na čip in je uspešno osvetljen, naslednji funkcionalni testi pa bodo izvedeni naslednji. Pričakuje se, da bo množična proizvodnja vstopila do konca tega leta.

Vir je razkril, da je "Lenovov čip posebej zasnovan za aplikacije za tablične računalnike." Uradniki skupine Lenovo se na to govorico niso odzvali.

Poroča se, da je Dingdao Zhixin ustanovljen manj kot 8 mesecev, njegovo moč pa je težko oblikovati in dokončati 5 nm čipa v samo nekaj mesecih. Ker običajno traja vsaj 2 leti od načrtovanja naprednega procesnega čipa do uspešnega traku. To pomeni, da je Lenovo izvedel notranje raziskave in razvoj vsaj dve leti pred ustanovitvijo Dingdao Zhixin.

Po javnih informacijah je pravni predstavnik Dingdao Zhixin Jia Zhaohui, višji podpredsednik Lenovo Group in generalni direktor IDG Consumer Business & Leading Innovation Center. Generalni direktor Shi Zhenggong je delal v podjetjih, kot so Leadcore, Huawei in Oppo. Vodja podjetja SoC Yuan Wei ima tudi delovne izkušnje v LeadCore. Po mnenju ljudi, ki so seznanjeni s to zadevo, ima Lenovova ekipa CHIP več kot 300 ljudi in jo razvija že dve leti.

V industriji obstajajo tudi glasovi, ki ugibajo, da je glavni cilj Lenovovo samorazvitih čipov na računalniku, saj ima Lenovo močnejši trg na trgu osebnih računalnikov. Ta glas verjame, da bo čip najprej preizkušen v tabličnih izdelkih, vendar ne gre predvsem za trg tabličnih računalnikov. Podatki IDC kažejo, da bodo skupne pošiljke osebnih računalnikov leta 2021 dosegle 348,8 milijona, od tega bo Lenovovo pošiljko doseglo 81,93 milijona enot, uvrstilo na prvo mesto, s tržnim deležem pa 23,5%, vendar vrzel med HP (21,2%) ni velik. V tem kontekstu lahko Lenovo razvije lastne procesorje rok za računalniške izdelke, da oblikuje svojo konkurenčnost izdelka.

Lenovovo postavitev samorazvitih čipov že dolgo sledi. Poleg razvoja procesorjev arhitekture ARM ima Lenovo tudi postavitev v raziskavi in ​​razvoju čipov arhitekture RISC-V, ki so trenutno vroči na Kitajskem. Prej je Lenovo predstavil samorazvit CHIP LA2 Inteligentni vgrajeni krmilnik, ki je AI čip, vključno s CPU, GPU, NN Neural Network Core, MCU, DSP in drugimi strukturami arhitekture RISC-V.
Izdelek RFQ