Apple je nekoč prikril upad povpraševanja po iPhonih na Kitajskem in se dogovoril, da bo plačal 490 milijonov dolarjev za poravnavo sporov

Mar 16,2024

Apple se je dogovoril, da bo plačal 490 milijonov dolarjev za poravnavo tožbe v razredu.To tožbo v razredu so vložili nekateri delničarji Apple -a, ki je obtožil izvršnega direktorja Apple Tim Cook, da je prikril upad povpraševanja po iPhonih na Kitajskem in zavajal delničarje.

Apple -ov predhodni sporazum o poravnavi je bil 15. marca predložen okrožnemu sodišču Oakland v Kaliforniji v ZDA in zahteva odobritev okrožnega sodnika.

Ta tožba je nastala 2. januarja 2019, ko je Apple nepričakovano znižal svojo četrtletno napoved prihodkov za do 9 milijard dolarjev zaradi trgovinskih napetosti med Kitajsko in ZDA.Pred časom je izvršni direktor Apple Cook novembra 2018 vlagateljem na konferenčnem klicu analitika povedal, da čeprav se Apple sooča s prodajnim pritiskom na šibkih valutnih trgih, kot so Brazilija, Indija, Rusija in Türkiye, Kitajska ni omenila.Kmalu zatem se je Apple -ova cena delnic znižala za 10%, njegova tržna vrednost pa je izzvenela za 74 milijard dolarjev, kar je vlagatelje spodbudilo, da vložijo tožbo proti Appleu.

V času objave se Apple in njegovi odvetniki niso takoj odzvali na zahteve za komentar.

Po sodnih dokumentih Apple za to zanika kakršno koli odgovornost, vendar se je odločil, da bo dosegel poravnavo z namenom, da se izogne stroškom sodnih sporov in kakršne koli posledične vmešavanja.

Od januarja 2019 se je Apple -ova cena delnic zvišala za štirikrat, tržna vrednost pa je presegla 2,6 bilijona dolarjev, v enem trenutku pa je dosegla skoraj tri trilijone dolarjev, s čimer je postala največja svetovna družba po tržni vrednosti.
Izdelek RFQ